Захворювання бджолиних сімей на аскосфероз. Причини, профілактика, напрями боротьби - Аскосфероз - Інфекційні хвороби бджіл - Каталог статей - Здорові бджоли на вашій пасіці

Здорові бджоли на вашій пасіці

Меню сайту
Категорії розділу
Європейський гнилець [2]
Американський гнилець [1]
Парагнилець [1]
Мішечкуватий розплід [1]
Вірусний параліч,хронічний параліч, гострий параліч [1]
Сальмонельоз (паратиф), гафніоз та колібактеріоз [1]
Септицемія [3]
Аскосфероз [4]
Наше опитування
Всього відповідей:
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » Статті » Інфекційні хвороби бджіл » Аскосфероз

Захворювання бджолиних сімей на аскосфероз. Причини, профілактика, напрями боротьби
Аскосфероз – досить поширене захворювання бджолиних сімей. Його називають ще вапняковим, крейдяним розплодом.
Збудником його є плісеневий гриб аскосфера апіс, уражуються личинки та лялечки усіх особин бджолиної сім'ї. Проявляється хвороба у весняно-літній період. У відкритих і закритих чарунках стільників виявляють муміфіковані личинки, покриті білим нальотом грибного міцелію. Висихаючи, вони перетворюються у продовгуваті тверді грудочки сірувато-білого кольору, що нагадують шматочки крейди. Бджоли легко видаляють їх з комірок. У враженій сім'ї розплід строкатий, вона слабне, різко знижується продуктивність.
 
Основними причинами захворювання бджолиних сімей на аскосфероз є: підвищена вологість на місці розміщення пасіки (низина), наявність слабких бджолиних сімей, тривале похолодання, неконтрольоване використання антибіотиків, щавлевої та молочної кислот, що викликає дисбактеріоз, порушення обміну речовин в організмі бджіл, у кишечнику зникає корисна мікрофлора і, зокрема та, що забезпечує молочнокисле бродіння.
Розвитку інфекційного процесу в сім'ї сприяють різкі зміни погоди, наприклад, затяжні дощі; використання темних стільників за недостатнього оновлення гнізда бджіл, занедбана племінна робота, недостатня кількість високоякісних кормів, слабкі бджолині сім'ї, вароатоз та інші хвороби, які знижують природну резистентність бджолиних сімей.
Наукою і практикою вироблено комплекс заходів проти аскосферозу, які включають профілактику, використання препаратів хімічного та рослинного походження, методів селекції, поліпшення умов розведення, посилення стійкості бджолиних сімей до захворювань.
 
Зупинимося на деяких з них.
Перш за все, пасічники повинні усунути причини, що спричинюють виникнення захворювання. Якщо воно виникло, то слід ретельно продезінфікувати вулики, рамки, заставні дошки, інвентар від хворих сімей два рази розчином із 3-5%-ного перекису водню та 0,5%-ної мурашиної кислоти при експозиції 4 год, 10%-ним розчином одно хлористого йоду при експозиції 5 год, лужним розчином формальдегіду із 15%-го формальдегіду і 3-5%-го їдкого натрію при експозиції 6 год. Після дезінфекції всі препарати промивають та просушують.
Проти аскоферозу з успіхом використовують ністатин. Для підвищення його ефективної дії препарат слід протягом кількох годин розчиняти в невеликій кількості соняшникової олії. Одержаний розчин ретельно змішують з не кристалізованим чи розтопленим медом і пергою, пропущеними через м’ясорубку до консистенції густого тіста, додаючи необхідну кількість цукрової пудри. Доза ністатину 500 тис.-1 млн. ОД на 500 г суміші. Суміш підкладають у міру споживання її бджолами. За відсутності перги використовують квітковий пилок. Бджолина сім'я оздоровлюється і набирає силу.
Унісан використовують, розчиняючи 1 мл в 600 мл теплої перевареної води. Розчином рівномірно обробляють усі стільникові рамки з бджолами по 10-12 мл на одну рамку, через 5-7 днів до повного зникнення клінічних ознак захворювання.
Декаметоксин згодовують бджолам, згідно з інструкцією, розчиняючи у невеликій кількості води, перемішують з 1,5 кг канді. На одну бджолину сім'ю дають по 200 г канді через кожних 4-6 днів до зникнення клінічних ознак хвороби.
При згодовуванні з 50%-ним цукровим сиропом 1 г препарату спочатку розчиняють у невеликій кількості води, потім вливають до 3 л цукрового сиропу. На одну вуличку згодовують по 60 мл чотириразово через 4-6 днів до зникнення ознак хвороби.
Аскопол – стрічки проти аскосферозу, використовують по дві штуки на одну бджолину сім'ю.
Формальдегід – 6%-ний розчин використовують, змочуючи два шматки поролону розміром 5×0×2 см. Один кладуть на рамки зверху гнізда бджіл, другий – на дно вулика. Застосування двократне з інтервалом 7 діб. Рецидиву хвороби протягом активного сезону не виявлено (В.О.Паливода, Ю.Ю.Мотрюк ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича»).
Оцет 9%-ний змішують з кип'яченою водою у співвідношенні 1:1. Одержаним розчином зрошують стільникові рамки, дно, заставні дошки, стелини, утеплення, прилітні дошки. Обробку проводять тричі з інтервалом 5-8 діб.
Розчин йоду. На 1 л цукрового сиропу (1:1) додають 10 мл 5%-ного розчину йоду, згодовують бджолам по 100-150 мл з розрахунку на одну вуличку бджіл триразово через кожні 5 діб. Використовується для лікування і профілактики аскосферозу та вароатозу бджіл.
Ізатізон – комплексний противірусний, антибактеріальний, анти грибковий, імуномоделюючий препарат. Використовується проти гнильців, весняного паралічу, аскосферозу, аспергільозу. Перед обробкою ізатізон розчиняють в теплій воді у співвідношенні: для профілактики – 1:100, один флакон (50 мл) розводять в 5 л теплої води, розчином обробляють 500 стільникових рамок; для лікування – 1:50, один флакон слід розвести в 2,5 л теплої води – обробляють 250 рамок.
Все більшого поширення набуває використання проти аскосферозу препаратів рослинного походження. Багато з них випробувано автором та одержано непоганий ефект.
 
Зупинимося коротко на деяких з них.
Часник. Стрілками та зубками часнику натирають планки стільників, заставні дошки, стінки вуликів зсередини, подрібнену на часникодавці сировину (3-5 зубків) у марлі кладуть на верхні планки стільників, прикривають плівкою; обробляють через 3-5 днів до зникнення клінічних ознак хвороби.
 
Цибуля. 30 г цибулі подрібнюють, пропускаючи через м’ясорубку, поміщають у термос, заливають 0,5 л окропу, настоюють добу. Настій додають до 3 л цукрового сиропу і згодовують бджолиним сім’ям по 150 мл на вуличку чотири рази з інтервалом 6 діб.
 
Хвощ польовий. Подрібнений хвощ польовий заливають холодною водою (1:9), доводять до кипіння, кип’ятять 20 хв, настоюють 30 хв. На цьому настої готують цукровий сироп, згодовують бджолам протягом 7-10 днів по 0,5 л, зрошують бджіл з обприскувача. Для профілактики захворювання бджіл на аскосфероз при осінньому поповненні кормових запасів бджолиним сім’ям згодовують по 4-5 л цукрового сиропу (1:1), приготовленого на відварі хвоща польового, відвар готують, заливши промитий та подрібнений хвощ так, щоб вода покривала його на 5 см, кип’ятять 10 хв, настоюють 2 год, проціджують. Оздоровчу дію на організм бджіл справляє кремній, на який багатий хвощ польовий.
 
Проти аскосферозу ефективним є обприскування бджіл кілька разів відваром деревію та полину гіркого. Для профілактики захворювання бджіл у водо напувалки додають настій відвару деревію,відвар стручкового перцю (дві перчини на відро води). Навесні після обльоту бджіл кожній бджолиній сім'ї згодовують по 400-500 мл цукрового сиропу, приготовленого на настої відвару деревію. Використовують деревій також і у свіжому вигляді, підкладаючи його під рамки гнізда. Оздоровлення сім'ї настає через тиждень – другий.
 
Волоський горіх. Порізаними на 4 частини зеленими горіхами заповнюють скляну банку на дві третини об’єму, заливають горілкою і настоюють на сонці два тижні. Настоянка має бактерицидні властивості. Хворим сім’ям ставлять горіхову настоянку на дно вулика у поліетиленових кришках з поплавцями, доливають у міру випаровування. Додають її також у воду напувалки по 1-2 столові ложки на 1 л та в цукровий сироп по 100 мл на 10 л.
 
Чистотіл звичайний. У двох літрах окропу настоюють 100 г трави, охолоджують до 30-40°C, проціджують та обприскують стільники з розплодом та медом з обох боків. Препарат ефективний також проти нозематозу та усіх видів гнильців. Достатньо однієї-двох обробок. Траву заготовляють у червні на початку цвітіння. Сушать за температури 50-60°C або на горищі, розкладаючи тонким шаром чи підвішуючи у пучках. Трава містить до 1,87% алкалоїдів. За аскосферозу бджіл стільники, утеплення, стінки вуликів зрошують розчином кави, концентрація – 2 чайні ложки на склянку теплої кип'яченої води. Обробку проводять через кожні 5 діб до зникнення хвороби. Проти аскосферозу готують рослинний препарат на 2 л води: дві головки часнику, два кореня хрону довжиною по 20 см, два стручка червоного перцю довжиною по 15 см. Сировину подрібнюють і варять 10 хв на малому вогні, охолоджують, проціджують. Розчин вводять у вулички з бджолами, користуючись шприцем. На одну бджолину сім'ю витрачають біля 80-100 мл відвару.
 
Кропива дводомна. У одному літрі води протягом 1-2 хв кип’ятять 300 г свіжого листя кропиви, настоюють 30 хв, проціджують, на відварі готують цукровий сироп (1:1,5). Хворим бджолиним сім’ям згодовують цукровий сироп з препаратом по 300 мл на 1 кг бджіл двічі на тиждень.
Важливими напрямками боротьби з аскоферозом є використання методів селекції, поліпшення умов розведення бджіл. Так, наприклад, в кожній пасіці є бджолині сім'ї, стійкі до аскосферозу. Саме в таких сім’ях слід виводити маток, якими замінюють маток у сім’ях, що вражені аскоферозом. Намічаючи заходи проти аскосферозу, важливого значення надають своєчасному поновленню стільників, високій культурі виробництва, дотриманню на належному рівні санітарних та гігієнічних вимог, збалансованому та достатньому забезпеченню бджіл кормами.
 
Стійкості бджіл до аскосферозу також досягають, застосовуючи імуностимулятори КАС-81, апітонус та інші препарати. Відмітимо, що важливим профілактичним заходом проти аскосферозу є відбір обніжжя від бджолиних сімей при інтенсивному його надходженні до вулика у весняний період за наявності його у вулику в кількості не менше двох стільників. Це пояснюється тим, що при такій ситуації бджоли не встигають якісно переробити обніжжя в пергу, вона має підвищену вологість, що провокує проростання спор збудників означених хвороб. Споживаючи такий корм за похолодання, бджоли заражуються, виникає захворювання. Слід зауважити, що обробка слабких бджолиних сімей розчинами щавлевої та молочної кислот супроводжується зниженням рівня pH, погіршує стійкість бджіл проти аскосферозу, використання названих препаратів у зв’язку з цим не бажане. Тепер заборонено використання антибіотиків у бджільництві. Якщо ж хтось про це ще не знав і використав антибіотики, то мед від таких сімей необхідно використовувати тільки для підгодівлі бджіл.
 
 
Використана література:
 
Г.М. Приймак,
старший науковий
співробітник, лабораторія
патології бджіл, ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І..Прокоповича УААН»
 
Г.М. Приймак. Захворювання бджолиних сімей на аскосфероз. Причини, профілактика, напрями боротьби //Журнал «Пасіка» -2007.№9. С.18-19.
 
Під час підготовки цієї статті використана існуюча на цю тему література, а також власний досвід автора Г.М. Приймак та пасічників України.


Джерело: http://www.doctor-bee.at.ua/
Категорія: Аскосфероз | Додав: Dr-Bee (2010-06-01) | Автор: Захворювання бджолиних сімей
Переглядів: 4904 | Теги: Аскосфероз | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2016
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz