Здорові бджоли на вашій пасіці

Меню сайту
Категорії розділу
Захворювання бджіл та їх профілактика [18]
Наше опитування
Всього відповідей:
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » Статті » Профілактика в бджільництві » Захворювання бджіл та їх профілактика

Корм для весняної підгодівлі бджіл
Іноді весною трапляється й таке: після зимівлі у вулику залишається менше 8-10 кг меду. У такому випадку бджіл слід неодмінно підгодувати. Звичайно, ліпше було б поставити у вулик попередньо підігріті запасні рамки із медом. Але що вдієш – іноді з осені їх не запасли. Наведемо декілька рецептів «страв» для підгодівлі бджіл. Цукровий сироп готують концентрацією 1:1. При проведенні підгодівлі сироп обов’язково підігрівають. Зауважимо, що бджоли надають перевагу теплому сиропу.

Пергову суміш роблять із меду та шматочків стільників із пергою, їх складають в емальований посуд і добре утрамбовують. При підгодівлі 1 кг суміші розчиняють при ретельному перемішуванні у 0,5 л кип'яченої води. Проціджений розчин наливають у стільник. Зауважимо, що при відсутності перги бджолам можна давати суміш сухого молока і меду (1:10).
 
Білковою підкормкою може бути 400 г незбираного молока та 600г цукру. Такий цукрово-молочний сироп не закисає. Ця підкормка є одним із делікатесів для бджіл.
 
Дріжджово-медову підкормку роблять із кип'ячених дріжджів (100г) у невеликій кількості води і 200 г меду. На одну сім'ю щодня дають до 0,5 кг такої суміші.
 
Патоку можна згодовувати бджолам за відсутності меду й цукру. До речі, бджоли «страву» поїдають не охоче. Перед згодовуванням патоку в емальованому посуді двічі кип’ятять, додаючи 25% цукру або ліпше – меду. Після охолодження дають бджолам.
 
Буряковий сироп сприятливо впливає на бджіл. Крім того, він повністю забезпечує бджіл водою. Для отримання сиропу буряки очищують ножем, добре промивають, стругають, заливають водою, закривають покришкою і варять на вогні 2 години, потім настроюють 4-5 годин. Після проціджування сік розливають у посуд і ставлять для загущення у пічці чи духовці ще на 4-5 годин. Підкормлюють бджіл лише теплим сиропом. Зауважимо, що підкормлювання бджіл буряковим сиропом не рекомендується на зиму.
 
Хвойний настій роблять, промиваючи хвою, потім її дрібно нарізають, заливають водою (1кг. хвої – 4,5 л води), кип’ятять півтори години. Настій має зеленуватий колір і гіркуватий смак. Настій проціджують і змішують із цукровим сиропом (200 г настою: 1л.сиропу). Настій дають щоденно протягом 8-10 днів. Бджолині сім'ї після споживання сиропу розвиваються напрочуд активно.
 
Курячі яйця …також до вподоби бджолам, особливо при відсутності перги. Для приготування цієї страви збивають одне куряче яйце і додають охолоджений до 35°C сироп (1 склянка). Підгодівлю роблять через два дні. Але не слід під час підгодівлі виливати суміш на бджіл. Зауважимо, що підгодовування бджіл яйцями особливо позитивно впливає на маток, які посилено починають відкладати яйця.
 
Соєве знежирене борошно дають бджолам із загальної годівниці. Його насипають тонким шаром у дека, на листи фанери, розміщенні в затишному місці на краю пасічного точка. Порошкову кормову масу бджоли набирають у кошички задніх ніг, переносять у гніздо й складають у комірку. При відсутності пилкового взятку весною бджоли-трудівниці можуть брати тонкого помолу горохвяне і пшеничне борошно. Хоча поживність останніх значно менша, ніж соєвого борошна.
 
Білкове підкормлювання (60% соєвого знежиреного борошна, 20% знежиреного молока, 20% сухих пекарських або пивних дріжджів) роблять на основі цукру й дають бджолам у вигляді тіста.
 
 
 
Категорія: Захворювання бджіл та їх профілактика | Додав: Dr-Bee (2011-03-23)
Переглядів: 13739 | Теги: Корм для весняної підгодівлі бджіл | Рейтинг: 2.5/12
Всього коментарів: 0
Пошук
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz